Zdrava Srbija Instagram

2014 - Међународна година породичних газдинстава


Здрава Србија, 02.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


На националном нивоу, постоји низ фактора који су кључни за успешан развој породичне пољопривреде, као што су: агро - еколошки услови и територијалне карактеристике, политичко окружење, приступ тржиштима, приступ земљишту и природним ресурсима, приступ технологији и саветодавној служби, приступ финансијама, демограски фактори као и економски и социо - културни услови и доступност образовања.



Након дуже кампање која је стекла подршку 360 организација на 5 континената, 66. Генерална Скупштина Уједињених Нација је званично прогласила 2014. годину као Међународну годину породичних газдинстава - International Year of Family Farming (IYFF 2014). Међународна година породичних газдинстава има за циљ да подигне профит пољопривредних газдинстава и мањих пољопривредника фокусирајући пажњу света на њене значајне улоге у искорењавању глади и сиромаштва, поспешујући безбедност хране и исхране, побољшању животног стандарда, управљање природним ресурсима, заштити окружења, и постизању одрживог развоја, посебно у сеоским подручјима.


Према саопштењу из Њујорка, циљ је да се у 2014. години промени положај пољопривредних породица и да се оне позиционирају у центру пољопривредних, еколошких и социјалних политика у националним програмима тако што ће се идентификовати недостатци и могуцћности које доводе до промовисања веће једнакости и уравнотеженог развоја. Током 2014. године на националном, регионалном и глобалном нивоу ће се радити на повецћању свести и разумевања изазова са којима се суочавају мали произвођачи и помоћ́и да се идентификују ефикасни начини за подршку породичним газдинствима.



Породично газдинство обухвата све пољопривредне активности породице, и обухвата неколико области руралног развоја. Породична газдинства су начин организовања пољопривреде, шумарства и рибарства, производње којом управља и руководи породица и претежно се ослања на радну снагу унутар саме породице, која укључује и мушкарце и жене. И у развијеним, као и у земљама у развоју, породично газдинство је доминантна форма пољопривреде у сектору производње хране сматрају у Светском програму за храну - ФАО.


На националном нивоу, постоји низ фактора који су кључни за успешан развој породичне пољопривреде, као што су: агро-еколошки услови и територијалне карактеристике, политичко окружење, приступ тржиштима, приступ земљишту и природним ресурсима, приступ технологији и саветодавној служби, приступ финансијама, демограски фактори као и економски и социо-културни услови и доступност образовања. Породично газдинство има важну друштвено - економску, еколошку и културну улогу закључују стручњаци ФАО-а.


Горан Ђаковић, председник Удружења новинара за пољопривреду АГРОПРЕСС изјавио је овим поводом да подржава овакву иницијативу и сматра да би република Србија требало да да свој допринос, а нарочито Министарство пољопривреде које има кључну улогу у креирању аграрне политике. Он се заложио де се у буџету за наредну годину предвиде подстицаји који би омогућили и малим газдинствима да се укрупне и развију у комерцијална односно газдинства способна да снабдевају тржише већим количинама пољопривредних производа. Према речима Горана Ђаковића породична газдинства су важна јер штите традиционалне прехрамбене производе и доприносе уравнотеженој исхрани и очувању биодиверзитета и одрживом коришћењу природних ресурса. Она такође представљају прилику за јачање локалних економија нарочито када се мере аграрне политике комбинују са мерама социјалне заштите и добробити заједнице. АГРОПРЕСС је током претходних три године спроводио низ програма обуке нарочито жена на селу у којима је учествовало више од 500 газдинстава, додао је Ђаковић.




Текст преузет са https://www.agropress.org.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca